Apalløkka Sports Center

Sports facilities in balance with the Østmarka forest.

STAGE 2

Apalløkka Sports center, stage 2, is an extension to the existing sports venue that was also designed by Sletvold Arkitekter in 2003. The center provides flexible sports facilities to both the local school and community. This includes hall space, spectator stands, change rooms, offices and meeting rooms.

The center is located adjacent to Østmarka and the Vesletjern recreation area, in the forest north east of Oslo. This site required a building that was responsive and sensitive to the surrounding natural environment. Blackened wood siding merges into the dark greens of the forest and landscape.

Rectangular volumes protrude from the front façade, creating strong visual connections between the users of the building and the site. Windows within these elements reflect the sky, water and trees. These volumes are obliquely angled toward key elements at Vesletjern and allow for the aesthetic integration of heating systems and services within the building.

Apalløkka sports center meets strict functional requirements while achieving balance with the surrounding landscape.
Sletvold Arkitekter 2012

Project Details