Category: Sustainable

Tana kirke 01

situationOut of 29 different proposals has Sletvold arkitekter won the design competition to build a new church in Tana Bru, in Northern Norway.

fasade nord 02
ng12 fasade vest
Nedre Gudimvei 12 is a single family house.

The building faces west towards an open rural landscape with horses. The facade is designed to frame this view.

Sports facilities in balance with the Østmarka forest.


Apalløkka Sports center, stage 2, is an extension to the existing sports venue that was also designed by Sletvold Arkitekter in 2003. The center provides flexible sports facilities to both the local school and community. This includes hall space, spectator stands, change rooms, offices and meeting rooms.

The center is located adjacent to Østmarka and the Vesletjern recreation area, in the forest north east of Oslo. This site required a building that was responsive and sensitive to the surrounding natural environment. Blackened wood siding merges into the dark greens of the forest and landscape.

Rectangular volumes protrude from the front façade, creating strong visual connections between the users of the building and the site. Windows within these elements reflect the sky, water and trees. These volumes are obliquely angled toward key elements at Vesletjern and allow for the aesthetic integration of heating systems and services within the building.

Apalløkka sports center meets strict functional requirements while achieving balance with the surrounding landscape.
Sletvold Arkitekter 2012

Sustainable high density housing and kindergarten development fringing Oslo’s north eastern forest.

The 18 000 m2 square meter pedestrian orientated Sletteløkka 44 complex, situated adjacent to Oslo’s north eastern forest, aims to provide sustainable and cost effective housing to over 230 families, underground parking and kindergarten facilities.

The project is designed with consideration to sunlight, wind and noise challenges, the Sandås creek area and the dynamic sloping nature of the site. The quality of the residential space is improved by allowing the surrounding natural woodland to flow into the central open space.

The currently industrialized and run down site is transformed into a pedestrian scale green zone.

Building volumes are divided by transparent entrance cores and differentiated with varying roof heights and angles. This concept creates distinct, smaller scale homes in contrast to the monotonous apartment buildings typical of Norway’s capital.

The buildings angularly wrap the site boundaries, creating a sheltered and inviting inner recreation space, perforated with green corridors that extend through the site and into the surrounding urban environment. This configuration creates and maintains both visibility and light into the site and for the neighboring apartment buildings.
Sletvold Arkitekter 2012

Experiencing Trøndelags northern forest through traditional wooden architecture and modern sustainable design.

The residence at Trøndelag is comprised of three inter joining buildings created over a thirty year time period to meet the demands of a growing family. Each building is unique in program and area but uses the same sustainable building techniques and design approach. The residence is built from local and on site materials and contrasts traditional wooden architecture with reflective glass panels and openings. The buildings are orientated along a mountain ridgeline, capturing views over the surrounding forest.

Sletvold Arkitekter 2012

Capturing a view

This external toilet building provides 360 degree forest views through an eyelevel window that winds around the structure. Overhead lighting is provided by a skylight that captures the changing nature of the surrounding trees and sky.




Sletvold Arkitekter 2012