Category: Slider

Iskosset
The dynamic process of ice crystals merging and colliding has shaped the form of the new Ski Museum.

Rising out of the rocky terrain of the Holmenkollen mountain, Oslo’s new Ski Museum uses steel and glass to capture the changing quality of ice crystals. Snow and ice are central elements of Norwegian culture, intrinsically related to skiing.

The building is grounded in the mountainside, with a minimal footprint that reduces interference with the existing terrain and forested vegetation. It is constructed as a part of natural landscape, with a relatively low elevation and entrance through an underground tunnel.

The structure is visually divided into two ‘ice crystals’ that dynamically capture the ski jump through a light chasm in the space between the volumes. The planning of the space focuses on effiency and flexibility, with a large exhibition space and adjoining auditorium.

 

Sletvold Arkitekter 2012

Apalløkka
Sports facilities in balance with the Østmarka forest.

STAGE 2

Apalløkka Sports center, stage 2, is an extension to the existing sports venue that was also designed by Sletvold Arkitekter in 2003. The center provides flexible sports facilities to both the local school and community. This includes hall space, spectator stands, change rooms, offices and meeting rooms.

The center is located adjacent to Østmarka and the Vesletjern recreation area, in the forest north east of Oslo. This site required a building that was responsive and sensitive to the surrounding natural environment. Blackened wood siding merges into the dark greens of the forest and landscape.

Rectangular volumes protrude from the front façade, creating strong visual connections between the users of the building and the site. Windows within these elements reflect the sky, water and trees. These volumes are obliquely angled toward key elements at Vesletjern and allow for the aesthetic integration of heating systems and services within the building.

Apalløkka sports center meets strict functional requirements while achieving balance with the surrounding landscape.
Sletvold Arkitekter 2012

plantegning

Rehabilitation of a 70m2 appartment at Frogner, Oslo.

Voldsløkka Match
FIFA certificate 2 level facilities for Sagene and Oslo

Designed to meet the needs of Norges Fotballforbund, the new Voldsløkka matchbane provides FIFA certificate 2 level facilities to the Sagene and Oslo communities. The proposal contains spectator space for 7000, club premises, Sagene Idrettsforening offices and full facilities for players, press and spectators.

The location of the new Voldsløkka matchbane, at the junction of Uelandsgate and Stavangergata, is based on a comprehensive development plan for the area.

 

 

Sletvold Arkitekter 2012

Utedo
Capturing a view

This external toilet building provides 360 degree forest views through an eyelevel window that winds around the structure. Overhead lighting is provided by a skylight that captures the changing nature of the surrounding trees and sky.

 

 

 

Sletvold Arkitekter 2012